Thứ sáu 17/08/2018 18:35 Đăng nhập   | Liên hệ  | English English

Mục lục Tạp chí Lý luận chính trị và Truyền thông số tháng 10/2017

Thứ hai 06/11/2017 15:26

Brief introduction the contents of the Journal of Political theories and Communication Issue 10.2017

MỤC LỤC TẠP CHÍ LÝ LUẬN CHÍNH TRỊ VÀ TRUYỀN THÔNG SỐ THÁNG 10 NĂM 2017

 

 

LÝ LUẬN CHÍNH TRỊ VÀ TRUYỀN THÔNG TẠP CHÍ XUẤT BẢN HẰNG THÁNG SỐ THÁNG 10 – 2017

ISSN: 1859 – 1485

 

HỌC VIỆN CHÍNH TRỊ QUỐC GIA HỒ CHÍ MINH HỌC VIỆN BÁO CHÍ VÀ TUYÊN TRUYỀN

 

 

HỘI ĐỒNG BIÊN TẬP

Chủ tịch

PGS,TS TRƯƠNG NGỌC NAM

Phó Chủ tịch

PGS,TS PHẠM HUY KỲ

Ủy viên

PGS,TS TÔ HUY RỨA

TS ĐINH THẾ HUYNH

GS,TS TẠ NGỌC TẤN

GS,TS LÊ HỮU NGHĨA

GS,TS PHẠM VĂN ĐỨC

PGS,TS. LƯU VĂN AN

PGS,TS NGUYỄN VŨ TIẾN

PGS,TS HOÀNG ANH

PGS,TS HOÀNG ĐÌNH CÚC

PGS,TS LƯƠNG KHẮC HIẾU

GS,TS DƯƠNG XUÂN NGỌC

PGS,TS TRẦN VĂN HẢI

PGS,TS NGUYỄN VĂN DỮNG

TS TRẦN XUÂN HỌC

 

Tổng biên tập:

PGS,TS. PHẠM HUY KỲ

 

Phó Tổng biên tập:

PGS,TS. TRƯƠNG THỊ KIÊN

PGS,TS. PHẠM MINH SƠN

 

Tòa soạn:

36 Xuân Thủy, Cầu Giấy, Hà Nội

Điện thoại: 04.37.546.936 máy lẻ 414

Fax: 04.37548.949

Giấy phép xuất bản:

Số 244/GP-BVHTT cấp ngày 8.5.2001

Email: llcttt1994@yahoo.com.vn

 

 

MỤC LỤC

GIỚI THIỆU

Công bố các quyết định về công tác cán bộ của Học viện Báo chí – Tuyên truyền và phát biểu của đồng chí Giám đốc

NGHIÊN CỨU – TRAO ĐỔI

TẠ NGỌC TẤN

                       

Huỳnh Thúc Kháng: “Thét Tiếng Dân giữa kinh thành Huế”                     

Tại đây

TRƯƠNG NGỌC NAM - PHẠM HƯƠNG TRÀ

                       

Tham nhũng chính sách: nhận diện thực trạng  

Tại đây

PHẠM HUY KỲ

Chất lượng và tiêu chí đánh giá chất lượng đào tạo cán bộ tuyên giáo

Tại đây

NGUYỄN SỸ TRUNG

Giá trị nhân văn trong tư tưởng Hồ Chí Minh về mục tiêu của chủ nghĩa xã hội ở Việt Nam

Tại đây

NGUYỄN VĂN DỮNG

                       

Đào tạo truyền thông đa phương tiện: Mấy vấn đề cần quan tâm

Tại đây

TRẦN THỊ PHƯƠNG LAN

                       

Xu hướng “nhà báo công dân”        và hoạt động báo chí chuyên nghiệp

Tại đây

NHẠC PHAN LINH

Phân tích nội dung tín hiệu học sản phẩm báo chí, truyền thông

Tại đây

THỰC TIỄN – KINH NGHIỆM

 

VŨ MINH THÀNH

 

Thực hiện dân chủ trong Đảng theo tư tưởng V.I.Lênin  

Tại đây

HOÀNG ANH - ĐÀO TUẤN ANH

Phát huy vai trò của đội ngũ giảng viên lý luận chính trị trong cuộc đấu tranh tư tưởng ở nước ta hiện nay

Tại đây

VÕ THỊ TUYẾT NHUNG

Phát triển lực lượng sản xuất ở Việt Nam trong giai đoạn cách mạng công nghiệp 4.0

Tại đây

BÙI VĂN HUẤN

Một số vấn đề đặt ra trong việc phê phán  quan điểm sai trái

thông qua giảng dạy Kinh tế chính trị ở các trường đại học hiện nay

Tại đây

TÀO THỊ HOÀNG YẾN

Đổi mới phương pháp giảng dạy môn Quản lý nhà nước về khoa học công nghệ ở Học viện Báo chí và Tuyên truyền

Tại đây

VŨ THÙY DƯƠNG

Những vấn đề đặt ra về đổi mới phương thức đào tạo biên tập viên báo chí ở Việt Nam hiện nay

Tại đây

VŨ THỊ NGỌC THÙY

Đạo đức nghề nghiệp biên tập viên xuất bản ở Việt Nam hiện nay     

Tại đây

PHẠM TUYẾT LỆ

Những giải pháp cơ bản đổi mới hoạt động báo cáo viên vùng đồng bằng sông Cửu Long hiện nay

Tại đây

NGUYỄN THỊ HUYỀN THÁI

Đổi mới nội dung tuyên truyền trong

xây dựng ý thức chính trị cho đội ngũ công nhân hiện nay

 Tại đây

NGUYỄN HỒNG HẢI

Phát huy sức mạnh tổng hợp của hệ thống chính trị trong công tác phòng, chống tệ nạn ma túy ở nước ta hiện nay

 Tại đây

THÔNG TIN – TƯ LIỆU

LÊ THỊ LAN ANH

Tính ưu việt về quyền của phụ nữ được thể hiện trong pháp luật Việt Nam

Tại đây

NHÂN VẬT – DI SẢN

CHUÔNG LÀNG BÁO: Kỷ lục Mỹ

SỰ KIỆN – BÌNH LUẬN

ẢNH CỦA BẠN

GIỚI THIỆU SÁCH

THẾ GIỚI TRONG LÒNG BÀN TAY

HỘI THẢO KHOA HỌC

ĐỀ TÀI KHOA HỌC

MỤC LỤC TIẾNG ANH

Xem thêm:

Tháng 10.2017, Học viện có đã diễn ra một sự kiện hết sức quan trọng. Đó chính là Lễ công bố  quyết định về công tác cán bộ của Học viện Báo chí và Tuyên truyền.

Bài viết “Công bố các quyết định về công tác cán bộ Học viện Báo chí – Tuyên truyền và phát biểu của đồng chí Giám đốc”, đã tóm lược đầy đủ các quyết định về công tác cán bộ của Học viện. Đặc biệt, GS, TS Nguyễn Xuân Thắng chúc mừng các đồng chí: PGS, TS Trương Ngọc Nam tiếp tục giữ chức vụ Giám đốc Học viện BC&TT; PGS,TS Phạm Huy Kỳ và PGS,TS Lưu Văn An tiếp tục giữ chức vụ Phó Giám đốc Học viện… GS,TS Nguyễn Xuân Thắng bày tỏ tin tưởng các đồng chí sẽ tiếp tục phát huy năng lực, chủ động, sáng tạo trong công tác quản lý, điều hành, đưa Học viện BC&TT tiếp tục phát triển.

Nhân dịp này, PGS,TS Trương Ngọc Nam, Giám đốc Học viện, đại diện các đồng chí được bổ nhiệm lại bày tỏ tâm huyết và sự trân trọng qua bài phát biểu xúc động.Tạp chí LLCT&TT xin trích đăng.

Mở đầu chuyên mục Nghiên cứu – Trao đổi là bài viết “Huỳnh Thúc Kháng: “Thét Tiếng Dân giữa kinh thành Huế” của tác giả Tạ Ngọc Tấn. Tên khai sinh của Huỳnh Thúc Kháng là Huỳnh Văn Thước. Sinh ra và lớn lên trong cảnh mất nước, triều đình bất lực, nhân dân bị áp bức lầm than, Huỳnh Thúc Kháng nung nấu ý chí cứu dân, giúp nước, giải phóng dân tộc khỏi ách nô lệ. Cùng với những tên tuổi như Phan Bội Châu, Phan Chu Trinh và Trần Quý Cáp v.v., Huỳnh Thúc Kháng là một trong những đại chí sỹ hoạt động yêu nước lừng lẫy, bất khuất nhất và để lại những dấu ấn không thể phai mờ trong lịch sử cuộc đấu tranh giải phóng dân tộc thời kỳ đầu thế kỷ XX. Ông cũng là một nhà báo nổi tiếng, suốt 16 năm trời chèo chống tờ báo Tiếng Dân giữa kinh thành Huế để đấu tranh không mệt mỏi cho dân sinh, dân chủ, dân quyền và các giá trị văn hóa của dân tộc. Tác giả đã nêu khá đầy đủ vê cuộc đời và sự nghiệp của cụ Huỳnh Thúc Kháng.

Tiếp đến là bài viết: “Tham nhũng chính sách: nhận diện thực trạng” của nhóm tác giả Trương Ngọc Nam- Phạm Hương Trà. Theo kết quả khảo sát, tham nhũng chính sách được thể hiện ở nhiều khía cạnh khác nhau và được người trả lời khẳng định tính chất nguy hiểm của loại tham nhũng nguy hiểm nhưng khó phát hiện này. Cũng giống như tham nhũng, tham nhũng chính sách được cho chỉ có thể xuất hiện ở nhóm có chức vụ, quyền hạn và thường diễn ra ở những lĩnh vực liên quan đến tài nguyên, môi trường, đất đai… hơn là xảy ra với những chính sách an sinh xã hội. Nguyên nhân của tham nhũng chính sách được chỉ ra trong nghiên cứu khá đa dạng, nhưng nhóm nguyên nhân chính nằm ở sự tồn tại của cơ chế xin - cho, mối quan hệ giữa nhóm chính trị có thế lực và các nhóm kinh tế không được kiểm soát; sự chưa nghiêm minh của pháp luật trong xử lý các vụ việc tham nhũng.

Tác giả Phạm Huy Kỳ với bài viết “Chất lượng và tiêu chí đánh giá chất lượng đào tạo cán bộ tuyên giáo” đã tìm câu trả lời bằng việc làm sáng tỏ khái niệm chất lượng và chất lượng đào tạo cán bộ tuyên giáo, từ đó đề xuất hệ tiêu chí đánh giá chất lượng đào tạo cán bộ tuyên giáo ở nước ta hiện nay.

Tiếp đến là bài viết “Đào tạo truyền thông đa phương tiện: Mấy vấn đề cần quan tâm” của tác giả Nguyễn Văn Dững. Đào tạo truyền thông đa phương tiện chủ yếu là cung cấp nguồn nhân lực cho truyền thông xã hội (TTXH) nói chung, cùng với đó là cho các cơ quan, doanh nghiệp và các tổ chức trong và ngoài hệ thống chính trị. Đó là thị trường xã hội rộng lớn và đòi hỏi sản phẩm được đào tạo cần có năng lực cạnh tranh chuyên nghiệp và vượt trội, cả về ý thức trách nhiệm hành nghề, kiến thức và kỹ năng làm ra những sản phẩm truyền thông đa phương tiện (TTĐPT) trong môi trường truyền thông mới. Chính vì vậy, phải xây dựng lại khung chương trình đào TTĐPT. Trong quá trình xây dựng có mấy vấn đề cần chia sẻ và thống nhất như sau: Chương trình đào tạo cần cân đối các khối kiến thức; Cần chú trọng giảng dạy để hướng tới mục tiêu chuẩn đầu ra; Chú ý các điều kiện khác.

Ngoài ra, chuyên mục còn có những bài viết đã mang lại cho độc giả nhiều kiến thức bổ ích như bài viết: “Giá trị nhân văn trong tư tưởng Hồ Chí Minh về mục tiêu của chủ nghia xã hội ở Việt Nam” của tác giả Nguyễn Sỹ Trung; bài viết “Xu hướng “nhà báo công dânvà hoạt động báo chí chuyên nghiệp” của tác giả Trần Thị Phương Lan; bài viết “ Phân tích nội dung tín hiệu học sản phẩm báo chí, truyền thông” của tác giả Nhạc Phan Linh.

Chuyên mục Thực tiễn - Kinh nghiệm kỳ này cũng mang đến cho bạn đọc những bài viết đặc sắc.

Tác giả Vũ Minh Thành với bài viết: “Thực hiện dân chủ trong Đảng theo tư tưởng V.I.Lênin” đã khái quát tư tưởng của V.I.Lênin về thực hiện dân chủ trong Đảng Cộng sản trên một số nội dung: thực hiện dân chủ trong xây dựng đường lối chính trị, nghị quyết của Đảng; thực hiện dân chủ trong tổ chức, sinh hoạt đảng; việc hình thành các cơ quan lãnh đạo của Đảng phải thông qua bầu cử dân chủ trong Đảng; thực hiện dân chủ trong Đảng phải đẩy mạnh việc tự phê bình, phê bình đúng sự thật với tinh thần xây dựng; phải tăng cường kỷ luật, kỷ cương của Đảng, thường xuyên thanh Đảng để đưa ra khỏi Đảng tất cả những cá nhân thoái hóa, biến chất,... Đồng thời, đưa ra một số giải pháp theo tinh thần của V.I.Lênin trong điều kiện hiện nay để việc thực hiện dân chủ trong Đảng Cộng sản Việt Nam ngày một tốt hơn.      

Tiếp đến là bài viết: “ Phát huy vai trò của đội ngũ giảng viên lý luận chính trị trong cuộc đấu tranh tư tưởng ở nước ta hiện nay” của nhóm tác giả Hoàng Anh - Đào Tuấn Anh. Trên cơ sở khái quát những vấn đề cấp bách đặt ra của cuộc đấu tranh trên lĩnh vực tư tưởng, bài viết tập trung vào 3 vấn đề cơ bản: Thứ nhất, yêu cầu về phẩm chất, năng lực của đội ngũ giảng viên lý luận chính trị; Thứ hai, vai trò của đội ngũ giảng viên lý luận chính trị trong cuộc đấu tranh tư tưởng ở nước ta hiện nay; Thứ ba, bước đầu đề xuất những giải pháp phát huy vai trò của đội ngũ giảng viên lý luận chính trị trong cuộc đấu tranh tư tưởng ở nước ta hiện nay.

Bài viết “Phát triển lực lượng sản xuất ở Việt Nam trong giai đoạn cách mạng công nghiệp 4.0” của tác giả Võ Thị Tuyết Nhung đề cập đến những vấn đề đặt ra đối với phát triển lực lượng sản xuất ở Việt Nam trong giai đoạn cách mạng công nghiệp 4.0 và đề ra những giải pháp nhằm phát triển lực lượng sản xuất ở Việt Nam hiện nay. Ngoài hai giải pháp phát huy nguồn nhân lực chất lượng cao - yếu tố đóng vai trò quyết định trong lực lượng sản xuất và hội nhập quốc tế về lực lượng sản xuất, tác giả đặc biệt chú ý đến giải pháp dựa vào đặc điểm của cuộc cách mạng công nghiệp 4.0 là không phụ thuộc vào công nghệ cũ, do đó có thể đi thẳng vào công nghệ mới để đi tắt, đón đầu, rút ngắn khoảng cách trong phát triển lực lượng sản xuất.

Bài viết “Một số vấn đề đặt ra trong việc phê phán quan điểm sai trái thông qua giảng dạy Kinh tế chính trị ở các trường đại học hiện nay” của tác giả Bùi Văn Huấn đã trình bày một số vấn đề đặt ra trong việc phê phán những quan điểm sai trái thông qua giảng dạy kinh tế chính trị Mác - Lênin, đó là: nội dung, phương pháp phê phán; năng lực phê phán của đội ngũ giảng viên; tổ chức hoạt động phê phán; nhận thức và thái độ phê phán của sinh viên.  

Trong chuyên mục này, bạn đọc sẽ được lĩnh hội nhiều kiến thức qua những bài viết khác như: “Đổi mới phương pháp giảng dạy môn Quản lý nhà nước về khoa học công nghệ ở Học viện Báo chí và Tuyên truyền” - Tào Thị Hoàng Yến; “Những vấn đề đặt ra về đổi mới phương thức đào tạo biên tập viên báo chí ở Việt Nam hiện nay” - Vũ Thùy Dương; “Đạo đức nghề nghiệp biên tập viên xuất bản ở Việt Nam hiện nay” - Vũ Thị Ngọc Thùy; “Chất lượng báo cáo viên vùng đồng bằng sông Cửu Long hiện nay” - Phạm Tuyết Lệ; “Đổi mới nội dung tuyên truyền trong xây dựng ý thức chính trị cho đội ngũ công nhân hiện nay” - Nguyễn Thị Huyền Thái; “Phát huy sức mạnh tổng hợp của hệ thống chính trị trong công” - Nguyễn Hồng Hải.

Chuyên mục Thông tin - Tư liệu kỳ này giới thiệu đến bạn đọc bài viết: “Tính ưu việt về quyền của phụ nữ được thể hiện trong pháp luật Việt Nam” của tác giả Lê Thị Lan Anh.

 Ngoài ra còn có các chuyên mục:

NHÂN VẬT – DI SẢN

 CHUÔN LÀNG BÁO

SỰ KIỆN – BÌNH LUẬN

ẢNH CỦA BẠN

GIỚI THIỆU SÁCH

THẾ GIỚI TRONG LÒNG BÀN TAY

THÔNG TIN KHOA HỌC

TÓM TẮT TIẾNG ANH

Trân trọng giới thiệu cùng độc giả!

Brief introduction the contens of the Journal of Political theories and Communication Issue 10-2017 

In October 2017, the Academy of Journalism and Communication had a very important event: Announcements on Academy of Journalism and Communication’s staff development. As. Prof. Dr. Truong Ngoc Nam continues to be the Rector of the Academy; As. Prof. Dr. Pham Huy Ky and As. Prof. Dr. Luu Van An continue to be the Deputy Rectors of the Academy... On this occasion, the Magazine of Political theories and Communication introduced a paper “Announcements on Academy of Journalism and Communication’s staff development and Director’s Speech”.

Opening the Research – Discussion Category is the article: Huynh Thuc Khang: Shouting the People Word in Hue Capital Citadel of Prof.Dr. Ta Ngoc Tan. Huynh Thuc Khang's birth name was Huynh Van Thuoc. Be born and grew up in the context in which the country was lost, the dynasty was powerless, the people were oppressed, Huynh Thuc Khang raised the will to save the people, help the country, liberate the nation from slavery. Along with other names such as Phan Boi Chau, Phan Chu Trinh and Tran Quy Cap…, Huynh Thuc Khang was one of the most admired and respected patriots of the country and left the permanent imprints in the history for national liberation struggles in the early twentieth century. He was also a well-known journalist who made a great effort to keep the People's Republic of Hue for 16 years to tireless fighting for the people's life, democracy, civil rights and cultural values.

 

The next paper is  Policy Corruption: Real Situation Identification of the authors Truong Ngoc Nam and Pham Huong Tra. Research findings reveal that policy corruption was expressed itself in various aspects and characterised as being dangerous but difficult to be detected. Like corruption, policy corruption is supposed to be occurred at the high ranking position group and often happen in areas related to natural resources, environment, land more than that of social security policies. The reasons of policy corruption identified in the survey are varied, but the main reason lies in the existence of ask-and-given mechanism, the relationship between the influential political group and the uncontrolled economic groups and the unstrictly law in handling of corruption cases.

The author Pham Huy Ky with the paper Qualifications and communication officer training evaluation criteria indicates that President Ho Chi Minh used to say “Human are the core value”, thus every success or failure is attributed to the dignities of human” and “Proper human training becomes a Communist Party’s priority. Fully aware of the siginificance of training, the Communist Party has emphasized on human resource development including communication officer staff. One emerging concern is how to enhance the training quality of human resource in general and communication officers in particular. This paper seeks to find out the answer through the clarification of such concepts as “qualities” and “communication officer’s training qualities” followed by recommending an evaluation criteria framework in the current country context. 

The following paper is Multimedia Training: Some Issues Raised of Nguyen Van Dung. Accorrding to the author, the primary purpose of multimedia training is to provide human resources for social communications in general, alongside with agencies, enterprises and organizations inside and outside the political system in particular. It is a massive social market, requiring trainning outputs to possess professional and superior competitive abilities, both in terms of professional responsibility, knowledge and skills to produce multi-media products in the new media environment. Therefore, it is advisable to rebuild the training program framework. There are some issues that need to be shared and can be agreed during the construction process: The training curriculum should be balanced in terms of the blocks of knowledge and developed in the framework of standardised outcomes…

The paper named: Ho Chi Minh's thought on the socialism goal in Vietnam of Nguyễn Sỹ Trung indicates that Ho Chi Minh's thought on the socialism goal in Vietnam showed a deep humanistic vision and values. In this article, the author focuses on analyzing humanistic values in Ho Chi Minh's thought on socialism goal. They are inclusive of the choice made in regard of the Vietnamese revolutionary road; the goal of building a political regime owned by the people; the goal of economic development, releasing production capacity; building new society, new people...

Trần Thị Phương Lan in the paper The trend of "Citizen Journalist" and professional journalism activities confirms that the occurrence of Internet and social media has created a new audience generation. No longer be they the "mute people" in receiving news, rather they have become those who actively provide, spread informations to others and press agencies. They are not professional journalists, however, they have been playing an active role in collecting, reporting, analyzing and sharing informations based on modern technology and Internet platform. They are called "citizen journalists". Based on characteristics of the "citizen journalist", the author highlights the effects of the "citizen journalists" trend on the professional journalism.

Content analysis of messages is one of the important research trajectories of media sociology as well as journalism and media studies. In the paper Semiotic Analysis of Media and Communication Products, Nhac Phan Linh gives ideas that the task of this research orientation is to find out how to develop the message. Simultaneously, it aims to reveal the motivation of communicators to the public and public opinion. Semiotic analysis is one of two methods for analyzing the message content. Semiotic analysis has some qualitative feature. This article will focus on the techniques of analyzing the message content through technical and theoretical requirements of semiotic research approach. In addition, this is to introduce the way to apply this technique in analyzing the message of peace via two world-famous photographs which are "Napalm Baby" and "Syrian boy on the beach."

 The Practice – Experience Category of this issue includes some valuable papers, with the first paper named Implementing Democracy in the Party according to V.I.Lenin’s thought of Vu Minh Thanh. In this article, the author outlines V.I.Lenin’s thought on implementing democracy in the Communist Party on some issues: implementing democracy in construction of the Party’s political lines and resolutions; implementing democracy in the Party’s organizations and activities; establishing democracy in the Party’s leadership organs via democratic elections in the Party; implementing democracy of the Party inline with promoting truth-oriented self-criticism and criticism based on a contributive spirit; strengthening the Party’s disciplines, inspecting regularly in order to remove from the Party all degenerated, modified individuals. The article also gives some solutions according to the spirit of V.I. Lênin for better implementation of democracy in the Communist Party of Vietnam in the current conditions.

Outlining the urgent issues raised by the struggle in the ideological field, the paper Promoting the role of the Political theories lecturers in the ideological struggle in our country today of Hoang Anh – Dao Tuan Anh focuses on 3 basic issues, First, the quality and capacity requirements of the political theories lecturers; Second, the role of the political theories educators in the ideological struggle in our country today; Third, initially proposed solutions to promote the role of political theories lecturers in the ideological struggle in our country today.

The paper Developing Vietnam’s productive forces in the industrial revolution 4.0 period of Vo Thi Tuyet Nhung mentions the raised issues to Vietnam's forces of production in the Industrial Revolution 4.0 period and suggests solutions to develop them in Vietnam today. In addition to two solutions to promote high quality human resources - the factors that play a core role in productive forces and their international integration, the authors pays particular attention to solutions based on characteristics of industrial revolution 4.0 which is independent from old technologies, and therefore it is possible to apply new technologies in ways to take a shortcut, shortening the gap in development of productive forces.

The next article is Some issues raised in criticism of incorrect viewpoints via teaching of Political economy in the universities today. The author Bui Van Huan indicates that while the hostile forces have constinuously intensified anti-democratic activities in the field of political economy theories, throwing propaganda spearheads to pupils and students by extremely dangerous tricks in order to transform them of political awareness, fighting, criticizing the wrong views through teaching political economy at universities are an urgent requirement. The author presents a number of issues raised in criticism of incorrect viewpoint via teaching of the Marxist-Leninist political economy, including content, critical methods; lecturers' critical capacity; organizing critical activities; and students' cognitive ability and critical attitudes.

 In the current context, the innovation and modernization of teaching methods has become compulsory among tertiary teaching staff including those at AJC, which contributes to maximizing learners’ creativity and capacity. To the specific “ State Administration” course , this task plays an important role in training learners to become professional managers who not only master knowledge but also skills to be updated themselves with IT development. Those are the core contents of the paper Innovative teaching method on “State Administration” Course at AJC of  Tao Thi Hoang Yen.

In the field of publishing and media editorial training, the Magazine introduces the paper Issues raised from the renovation of training methodology for media editors in Vietnam today of Vu Thuy Duong and Professional ethics of publishing editors in Vietnam today of Vu Thi Ngoc Thuy. According to Vu Thuy Duong, currently, the goal of training for the media editors is solely able to meet parts of the press agencies' demand, therefore, it is necessary to be changed to meet the practical conditions. In the article, the author analyzes the factors affecting the training methodology for media editors and proposes specific requirements to renew the contents of training program and teaching methods applied in training of media editors in contemporary Vietnam.

Vu Thi Ngoc Thuy helps readers understand that, a book is a product of three stages: editing - printing - distribution. One publication's error claims responsibility of all people who work in these three stages. In the trend that editors have to participate in all stages of publishing from A to Z as today, the role of editors is enormous. Therefore, editors' professional ethics go along with their capacity, creating the quality of each publication. To become publishing editors, beside professional love, editors need to have "kindness" and "talent" characters. Professional ethics will be the guide to help them avoid the hidden risks in publishing career.

In order to improving rapporteurs’ profession in Mekong Delta in the current context, the author Pham Tuyet Le in the paper Primary solutions to improving rapporteurs’ profession in Mekong Delta in the current context mentions some indirect solutions which are related to objective factors and some are direct solutions which belongs to subjective factors that they can create a comprehensive and synchological solution system. The author also confirms, in the time to come, when these solutions are implemented, the activities of the communicators in the Mekong Delta region will be renewed accordingly to meet the requirements and tasks of ideological work in the new situation, contributing to the successful implementation of the Resolution of the 12th Party Congress alongside the whole country.

Nguyen Thi Huyen Thai in the paper Innovating contemporary propaganda’s content in building political consciousness for workers emphasizes, coal workers, including coal workers in Quang Ninh, have a significant role in socio-economic development. Strengthening, building the political consciousness of the coal workers is an essential work, contributing significantly to enhance their pioneering role in economic, political and social development as well as in the sustainable development and maintaining socio-political stability of Quang Ninh province in particular and the country in general. Through the article, the author offers four solutions to build a political consciousness for coal workers team, including the propaganda solutions and innovative propaganda’s content to make it suitable to the current stage.

The last paper in the Practice – Experience Category is Promote the comprehensive strength of political system in the prevention and fight against drugs in our country today. In recent years, together with the socio-economic development, the increase of drug abuse in the whole country has been causing unpredictable consequences. Drug abuse is an imperative issue of the society, causing serious consequences. In order to prevent and fight against drugs effectively, it is necessary to get the serious involvement of party committees and local governments with essential and synchronous solutions and those activities must become a widespread movement of masses, whereby everybody, every house should act to help prevent and fight against drugs.

The Information – Document Category  of the issue 10.2017 introduces the paper named The Superiority of Women's Rights Reflected in Vietnam's Legislation. The regulation of women's rights by laws is a legal recognition of women's role in the society. Women have always played a great role in the process of establishing, defending and building the country. However, it was until the State of Democratic Republic of Viet Nam was born that the rights of women were fully reflected and fully recognized in the field of legislation. Today, besides inheritance, innovation and development, the superiority of women's rights is more clearly reflected in the Vietnam’s legislation.

The Issue 10.2017 also provides readers with meaningful informations in many Categories such as:

VILLAGE ALARM BELLS

EVENTS – COMMENTARY

FIGURE – HERITAGE

YOUR PHOTOGRAPHS

THE WORLD IN THE HOLLOW OF YOUR HANDS

BOOK REVIEW

CONFERENCE INFORMATION 

RESEARCH TOPICS 

ENGLISH ABSTRACTS

Sincerely introduce to the readers!

 

 

 


                       

 

 

 

 

Học viện Báo chí & Tuyên truyền